Polemica, att alltid hävda sin åsikt

Sabrina Ferilli, italiensk skådespelerska, vet att framföra sin åsikt, bild hittad hos filefinders

Utan att ha gjort större statistiska undersökningar är jag ändå helt säker. Polemica är det vanligaste italienska ordet för att beskriva en politisk debatt, ett sportsligt efterspel eller en kontroversiell händelse. De slutar alltid med la polemica, med diskussionen där de inblandade envist och in i absurdum hävdar sina egna ståndpunkter. Alla pratar, som utomstående känns det som de skriker, i mun på varandra. Ingen lyssnar. Aldrig någonsin avslutar man med en sammanfattning, med en gemensam ståndpunkt. Alla går de sedan hem och verkligen står för sina ståndpunkter.

I veckan handlade om regeringens förslag till förenklingar av administrationen. Förslag som för någon som är van vid en relativt effektiv byråkrati verkar självklara. Förslag som får mig att undra varför de inte redan är genomförda, varför det inte redan är så sedan många år. Men, landet heter Italien, la polemica är en nationalsport. Här gäller det att visa att man står för sin åsikt, att visa att man inte viker ned sig, att man är en riktig man.

Skramlet pågår under ett par dagar. Hot uttalas. Regeringar ska störtas. Nya chefer ska ta över. Till sist blir det omröstning i parlamentet. Regeringen ställer förtroendefråga. Går ni inte med på det här avgår vi!

Resultatet i omröstningen talar på sitt sätt för sig självt. 479 ledamöter röstar med regeringen, bara 75 emot. Det är lätt att vara polemisk, det är mycket svårare att verkligen ta ansvar för det.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s