Ibland är det svårare än vanligt att förstå

Jultomten vill inte ha snabbspårståg till Lyon, bild hittad hos obbino på Flickr

Luca Abba’ ligger på sjukhus med grava skador efter att ha jagats av italiensk polis. För att komma undan klättrade han upp i en kraftledningsstolpe och, som han redan hotat med , tog han tag i ledningen. Den elektriska stöten och fallet till marken gör att han nu ligger på intensivvården med en oklar prognos.

Denna nyhet går igenom det vanliga bruset. Jag undrar: Vad hade han där att göra? En självklar fråga som inte har uppenbara svar. Det handlar tydligen om protester mot en planerad utbyggnad av snabbtågen mellan Turin och Lyon, om protester mot en 57 kilometer lång tunnel som skulle knyta ihop de italienska och de franska järnvägsnäten. Ett projekt som påbörjades redan för tjugo år sedan och nu går mot förverkling.

De lokala protesterna i Piemonte har naturligtvis pågått i många år men jag får en annan märklig känsla när jag söker mer information. Sida efter sida med länkar efter en enkel Google sökning på No TAV  leder nästan enbart till alternativa nyhetssidor med mer eller mindre tydlig agenda. Här handlar det om civilt motstånd och våldsamma kravaller när de tycker att det behövs. Ända ned i Syditalien ordnas demonstrationer där man blockerar järnvägsspår.

Det blir svårt att förstå. Italien har mängder av problem. Skillnaden mellan rika och fattiga, mellan nord och syd, mellan de inom klanerna och de utanför är stora om inte enorma. Protester, även våldsamma, skulle vara naturliga. Men, istället, läggs krafterna på att protestera mot två järnvägsspår genom ett glest befolkat bergsmassiv.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s