Det aldrig födda barnets lag

Ett ägg och en droppe som inte möts, bild hittad hos MinimalistPhotography101.com

En av många folkomröstningar handlade år 2005 om ”il coso”, om saken. Så skamfullt var temat att det inte gick att uttala ett namn, ett tema, bland det folk som skulle ta ställning. Det handlade i verkligheten om artificiell insemination och om Europas mest restriktiva lagstiftning. Ett miljontal underskrifter hade samlats in men kyrkan gick motattack. Med övertalning och hot fick man befolkningen att stanna hemma och den röstandel som krävdes uppnåddes inte. Lagen förblev trots att dryga 80 procent av de röstande ville se en förändring.

Den gällande lagen som förblev säger bland annat att man inte får inseminera kvinnor över 40 och att man aldrig får plantera mer än tre ägg. Läkarna ska även ta hänsyn till andra faktorer som övervikt, magerhet och sjukdomar och alla andra möjliga metoder ska först prövas innan ett tillstånd gives. Att det inte blir lätt säger sig självt.

Allt detta lär jag mig via La Reppublicas modesida, den som handlar om trender, kläder, smink och kändisarna på Oscarsgalan. Sportsidorna är viktigare i detta land. Reportaget som fångar mitt intresse beskriver hur familjer reser till andra mindre restriktiva länder och om hur de där får hjälp. Tonen hos de italienska läkarna är hård och tydlig: Barn gör man tidigt! Mer hjälpsamma spanjorer är betydligt mer ödmjuka:  Vi hjälper kvinnor att bli mammor, fyra av tio kommer ifrån Italien.

Ibland blir kulturkrocken större än vanligt. En i stort sett enig svensk riksdag kommer snart att tillåta att även ensamstående kvinnor får möjlighet till hjälp utan, vad jag förstår, konstgjorda hinder i form av åldersspärrar. Detta berättas på nyhetsplats och bara två små snart försvunna riksdagspartier är emot. Här, däremot, står kyrkan och staten upp tillsammans som en riktig man och lägger flera lager täcken på.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s