Costa Concordia och ledarskapet

Skräp fyller Giglios stränder, ett vitt skum flyter på vågorna. Miljöpåverkan av vraket börjar synas. Bilden, som inte har med Costa Concordia att göra, kommer ifrån countrygirlatheart.

Samtidigt som de första tecknen av miljöpåverkan ifrån Costa Concordia i form av ett vitt tensidskum på Giglios vågor börjar visa sig och samtidigt som en annan av Costa rederiets båtar brinner i Indiska oceanen börjar brottsutredningen mot de ansvariga visa sina första resultat.

Åklagarmyndigheten i Genua har precis inlett en undersökning angående traditionen att gör en inchino, att visa upp skeppet utanför farlederna nära de italienska turisthamnarna. Man hoppas att fastställa vem som har ansvaret i de fall en sådan manöver orsakar problem eller haverier.

I huvudundersökningen mot Kapten Schettino har man publicerat 150 sidor med förhör. Kapten hävdar envist att en manager har beordrat manövern och som en tanke har utredningen utvidgats och innehåller nu också landpersonal, bland annat den högste ansvarige för driften av skeppen.

Speciellt intresserar undersökningen sig för kommunikationen mellan skepp och land efter grundstötningen. Mycket verkar som att man var mer intresserad av att skydda och reparera båten än att ta hand om sina passagerare. Bland annat kallades reparationspersonal in och bordade skeppet innan utrymmningen inleddes. Däremot repeterades eller genomfördes inte de rutiner som trots allt fanns för att ge larm och utrymma passagerare.

Mycket är fortfarande oklart. Vi hör bara en sida i historien, den som ska finna de skyldiga och ställa dem inför sitt ansvar. Vi vet fortfarande inte allt. Men, en sak verkar tydlig. Ledarskapet på Costa rederiet har problem, stora problem.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s