Nu ska byråkratin till klippning

Nu tar vi tag i byråkratin, foto hittat hos http://www.flickr.com/photos/kongharald/

Historierna om en övermäktig italiensk byråkrati är många. Ofta får jag höra hur timmar blir till dagar som blir till veckor och år för på det hela triviala ärenden. Kvarnarna mal mycket långsamt om de ens mal. Själv har jag ofta frustrerat givit upp och tagit enkla vägar genom hjälpsamma Agenzior som det går att hitta i varje by. Här säljs tjänster som att förnya körkort och att anmäla flyttning till medborgarna så att de slipper stå i kö och fylla i ändlösa blanketter.

Den nya regeringen vet givetvis också om detta och har lovat förbättringar. Till att börja med har de satt upp en websida där medborgarna kan höra av sig med synpunkter och förslag som sedan kan komma att genomföras i ny lagstiftning. Historierna är de vanliga. En nybliven mamma var tvungen att åka till försäkringskassan tre gånger bara för att kunna lämna in blanketten där hon anmälde sin mammaledighet. En 82-årig handikappad man var tvungen att presentera sig hos kommunen för att få sitt tillstånd att åka billigare på bussen förnyat. En videouthyrare måste ha så många tillstånd som ska begäras var för sig så att han nästan tappar lusten .

Ett inlägg fångar speciellt mitt intresse. Här noterar en pensionär på väl skriven italienska att han inte förstår de dokument han får ifrån myndigheterna. Han berättar om ett mottaget brev: ”Hela sju sidor där det inte går att förstå om jag ska betala något och i så fall hur mycket”. Han konstaterar att han fått dessa brev under åratal, att han ofta får be om hjälp av experter för att förstå vad de handlar om och suckar: ”Om det nu är så att jag måste betala, säg det genast”. 

Just detta inlägg har lett till ett lagförslag som nu granskas av senaten. Jag hoppas, men har liten förhoppning. Byråkratin vinner nog till sist ändå, språket är dess främsta vapen.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s