Medveten katastrof

Asbesthandskar, lösningen på alla dina problem. Bild hittad hos http://blog.modernmechanix.com/

Eternits chefer på nittiotalet fick idag sin dom. Sexton år i fängelse och enorma skadestånd för de skador asbesthanteringen orsakade i Piemonte ifrån 1999 och framåt. Tidigare händelser kan de inte dömas för, sådana brott preskriberas efter 20 år. Domskälet lyder disastro doloso, medveten katastrof, och omissione dolosa di misure infortunistiche, meveten undlåtenhet att införa saäkerhetsrutiner.

Asbest, ett utmärkt isolerande material men med enorma och grava problem. Redan de antika grekerna noterade att slavar som bar asbestkläder fick lungproblem. De industriella hälsoriskerna dokumenterades på sent 1800-tal. I Sverige förbjöd vi användning på 1970-talet men ändå har produktion och utnyttjande i övriga delar av världen pågått in i våra dagar. Italiensk användning förbjöds så sent som 1992.

Det går att förstå domarna. Riskerna med asbesthantering var välkända. Att inte genomföra de rutiner som behövts kan inte anses som annat en att medvetet medverka till en katastrof. Men varför ska det ta sådan tid? Varför klarar vi inte av att ta de beslut som behövs när vi har de fakta som behövs?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s