Borgmästare Alemanno

Borgmästare Alemanno, Frihetens Folk. Bild hittad via La Reppublica hos en en mindre sympatisk italiensk web-sida med tveksamma politiska ideal. Men, humor det har de faktiskt.

Fasces, det skaft som redan romarrikets livvakter fäste sina knivblad på har blivit en symbol för militär makt som använts i alla tider och i många kulturer. Även amerikanska myndigheter och regementen har fasces på sina flaggor och emblem. Ordet fick dåligt rykte efter trettiotalets Italien då den nationalistiska och korporativistiska rörelsen under Mussolini kallade sig fascister efter just detta skaft. Det brukar avbildas utan knivblad, som de användes i civila sammanhang, som en bunt sammanbundna träribbor. Det ser väl trevligare ut på ett emblem.

Gianni Alemanno är borgmästare i Rom, före detta jordbruksminister och vad man brukar benämna post-fascist. Ursprungligen representerade han Movimento Sociale Italiana (MSI), det parti som en gång öppet kallade sig fascister. Numera, efter att antal partiombildningar ingår han i den stora Popolo di Libertà (PdL) koalitionen som tills nyligen stödde Silvio Berlusconi. Som borgmästare har han tills helt nyligen varit omtyckt. Sedan började det snöa, trettio centimeter täckte huvudstaden och fullt kaos utbröt. Skolorna har till exempel varit i stort sett helt stängda sedan en vecka.

När sedan nästa snöfall förväntas vill borgmästaren visa handlingskraft och ställer själv upp på att symboliskt skyffla ut sand över stadens trottoarer. Satiren som tycks vara det sista som överger invånarna fyller omedelbart media. En personlig favorit är den ovan. Knivbladet på fasces har bytts ut mot en snöskyffel. Det kan väl behövas i dessa tider.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s