Ge Kapten Ynkrygg en chans

Un inchino, en bugning för att visa vördnad. Bild hittad på ett italienskt fiskeforum där man visade vördnad för segraren i det årliga mästerskapet.

Kapten Ynkrygg, Francesco Schettino, skepparen ombord på Costa Concordia har det jobbigt. Efter det att han seglat på grund och smitit ifrån skeppet sitter han nu i husarrest i sitt hem på Amalfikusten. Han har havsutsikt men i övrigt har han alla skäl att ligga lågt.

Senast i helgens Aftonblad påminns vi om alla de synder han begått. Inte bara har han navigerat fel och försatt dryga fyratusen  människors liv i fara, han har dessutom smitit ifrån olycksplatsen och visat upp sig som en riktig ynkrygg. Som om inte detta räcker får vi dessutom veta att den tjugoåriga dansösen som följde med på turen bodde i kaptens hytt och att han nu som extra straff tvingas bo med sin förmodat bedragna fru och familj. Artikeln har ett sympatiskt anslag, den antyder att det kan vara jobbigt i kaptens kläder, men den missar inte att upprepa alla detaljer.

Varför? Räcker det inte nu? Vi vet redan att han inte var som bäst när det gällde som mest. Vi vet att han överskattade sin förmåga att segla i de toscanska skärgårdarna. Jag tror att svaret är enkelt. Alla behöver vi  en syndabock, inte minst de som sitter högre upp i kedjan. Efteråt känns det märkligt att rederiet redan morgonen efter  går ut och kritiserar sin kapten. De kan då rimligtvis inte veta mer än vad vi alla andra visste. Den kompletta orsakskedjan var inte känd då, den är inte känd i sin helhet ens idag.

Traditionen som bjöd att göra en inchino, en bugning för att hälsa på öbefolkningen var välkänd. Endast vid Giglio där olyckan hände har det det hänt vid ett femtiotal tillfällen. Hur många andra snäva passager som gjorts med dessa enorma skepp vet vi inte.  Vanan var väletablerad och känd även hos rederiet. Varför tilläts det fortsätta?

Ledarskap är svårt. Det är så lätt att se när det misslyckas. Här ser vi ett typiskt exempel. Det är lätt att skylla på en Ynkrygg när man måste skylla ifrån sig, när man behöver hitta en syndabock.

Det gäller bara att buga på rätt sätt för att visa vördnad, annars kan det gå illa. Bild ifrån italienska Metro

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s