Ifrån nave till neve

Jag står inte ut längre. Handlar det om snön eller om livet i allmänhet?

Veckans snackis byts regelbundet ut. För en vecka sedan handlade allt om ”la nave”. Sedan några dagar pratar vi istället om ”la neve”, om snöfallet i Rom, ett historiskt snöfall som jämförs med det som skedde för 25 år sedan, eller var det för för 55 år sedan. Lite web-sökning visar dock att det inte är så unikt som man kan tro, det snöar någon gång någon stans i denna jättestad nästan varje år.

Snömängderna och de svala temperaturerna skulle inte imponera på någon skandinav. Femton centimeter snö och någon minusgrad skapar ingen hysteri i nordliga trakter. Här, däremot, räcker det för att skicka hela samhället i tilt. Skolor och administration stänger, trafiken blockeras och folket uppmanas att stanna hemma. Använd inte bilen om det inte är absolut nödvändigt!

Jag följer spektaklet med ett lätt överseende leende. Romarna inser till och med själva att problemen beror på usel planering och obefintlig förberedelse. I ett av TVs morgonprogram sitter en annars helt timid programledare och skäller ut de ansvariga på telefon: Ni visste att snön skulle komma, varför gjorde ni inte något! Hur kan två enstaka bilar som fastnar på en motorvägsramp orsaka sådant kaos i en miljonstad?

Samtidigt tar folket det med ro. Bussförare byter sina normalt neutrala skyltar till mer lakoniska budskap. Nu orkar jag inte längre! eller Jag är inte rädd för dig, din snöstorm. Det finns nog hopp för den här staden trots allt.

Jag är inte rädd för dig din snöstorm! Båda bilderna hittade via Facebook.

Annonser

2 svar till “Ifrån nave till neve

  1. Ping: Costa Concordias gömda skatter | 4 trappor över gården

  2. Ping: Här flyttar vi papper! | 4 trappor över gården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s