Costa Concordias gömda skatter

En av Costa Concordias skatter? Bilden kommer ifrån den italienska marinen via dailyfinance.com

Arbetet på Costa Concordia, vraket vid ön Giglio, har till sist gått över ifrån ett akut läge där man söker efter offer till ett mer vardagligt arbete där man tar hand om situationen. I nuläget räknar man in sjutton döda, femton saknas fortfarande, bland de en femåring med sin pappa. Vrakets historia berättas fortfarande, efter snöovädret är det andra nyhet idag.

Så, vad händer? Inte mycket visar det sig. Förberedelserna för att tömma bränsletankarna går mot sitt slut. De hål som behövs för att få in de slangar som behövs är i stort sett färdiga. Förblir havet lugnt tar det fyra veckar att pumpa ut de dryga två tonen. I övrigt pågår arbete för att plocka upp löst flytande skräp och avfall.

Vraket håller dock fortfarande på sina gömda skatter, både de som ger rikedom och de som orsakar skada. Redan nu spekuleras det i stora gömda rikedomar och dykarna, till och med maffiabetalda, sägs stå redo att leta efter kvarglömda rikedomar. Även enkelt porslin kan ha ett värde när det var med under en katastrof. Så morbida är vi i vår mänsklighet.

Samtidigt oroar öns befolkning för de risker vraket medför. Enkla saker som tvättmedel och batterierna i alla datorer, telefoner och kameror som fanns i massor ombord kan orsaka problem för många år. Kommer turisterna? Kommer de att stanna? Öns invånare har nu organiserat sig för att försvara sina intressen.

En båt, drygt fyratusen ombord. En ö, knappt femtonhundra invånare. De var minst tre gånger så många på båten som på ön. Var finns skalan? Det syns till och med ifrån rymden. Båten passade inte in, den hade inte där att göra.

Källor

Som vanligt när jag pratar om Costa Concordia så är det här en sammanfattning av vad jag läst, sett och hört. Allt kommer ifrån minst två olika källor. För mer information rekommenderar jag speciellt La Repubblica.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s