Surdegar

Surdegar har dåligt rykte, på det hela taget oförtjänt. Syster Ylva brukar servera utmärkt bröd bakat på surdeg. Sofo Breadshop säljer limpor som går åt på sekunder. Men ändå, surdegar har dåligt rykte, de anses ligga kvar och pyra alldeles för länge.

Jag läser om den nya Europakten och om hur italienska parlamentariker lämnar över surdegarna till teknokraten Monti. Hur de gärna ställer sig vid sidan medan det värsta röjningsarbetet pågår. Det går att förstå dem. Surdegarna är många, några exempel:

  • Under den senaste finansrazzian i Milano fann man att en av tre butiksägare inte lämnade ut kvitton på de transaktioner som gjorts. De kvitton som gavs  var dessutom ofta bara blanka papper. Ett lätt överslag gör då att man inser att ungefär en tredjedel av ekonomin även i en stad som Milano är informell.
  • Bagerier har i allmänhet inte fått baka bröd på söndagar, det har krävts speciella tillstånd. Detta leder till helt absurda köer och trafikstockningar vid de få som ändå har öppet och kan sälja färskt bröd inför den heliga söndagslunchen.
  • Varje parlamentsledamot, varje vald representant på de fyra administrativa nivåerna har anställda medhjälpare. I folkmun kallas de ”portaborse”, det är de som bär representantens portfölj. Begränsningarna har varit få och hela familjer har kunnat leva ganska väl under beskydd av en enstaka folkvald representant.
De förändringar som premiär- och finansminister Monti nu genomför under stora protester är helt nödvändiga. Men, det känns inte bra att se att han gör det med de valda politikernas goda minne, ingen skulle stå upp för dessa reformer i en ärlig debatt.
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s