Du måste göra en Bella Figura

Bella Figura, en bild ur en dansuppsättning hittad på http://igorandmore.blogspot.com/2011/03/images-from-bella-figura.html

Det ska till Financial Times. Den kyliga tonen och det exakta ordvalet behövs för att beskriva det: Italiens behov att göra en ”Bella Figura”, en ”vacker figur”, eller snarare en ”skön varelse”. Vackra uttryck och skönt utseende, storslagna gester och magnifika scener, det är viktigt. Kanske var det därför skeppet skulle passera i det trånga sundet i ackompanjemang  av upplysta fartygssidor och ljudstötar ifrån sirenerna? Hur det än var, gick det på tok.

Tidningen fortsätter med att notera att invigningen ofta är viktigare än underhållet. Det storslagna är mer värt än det alldagliga. Det stämmer nog men det har också en annan sida. När det väl gäller, när krisen väl slår till, då blir det storslaget igen. Då vaknar de och plötsligt går samhället på räls. Beslutsvägarna blir korta, ansvar och arbete blir viktigt. De helt alldagliga människorna blir hjältar. Som det sades vid lunchbordet: Det är då de verkligen visar upp sina goda sidor.

Därför tror jag att slutsatsen hos Financial Times är förenklad eller kanske till och med felaktig. Det handlar inte om att storslaget inte är viktigt längre utan om att finalen är ännu mer storslagen och därmed viktigare än invigningen. Det är den hela föreställningen bygger upp emot. Upplösningen där hjältar krönas och skurkar fördöms är målet att nå. Kanske är det också därför landet ständigt pendlar mellan ytterlägen: total apati, extatiskt hopp eller djup förtvivlan. Utan en rejäl kris blir det svårt att bygga upp en fantastisk final.

Annonser

Ett svar till “Du måste göra en Bella Figura

  1. I like this post, enjoyed this one thank you for putting up. “Money is a poor man’s credit card.” by Herbert Marshall McLuhan.
    Macys Wedding Dresses http://www.sheinbox.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s