Kaptens ansvar

Concordia, photo credit: http://www.flickr.com/photos/cyrz/

Concordia, en båt, går på grund i bra väder nära den italienska ön Giglio (följer du länken ser du hur nära). Minst tre personer dör varav två är passagerare. Sjutton saknas fortfarande när detta skrivs. Paniken var tydligen stor men på det hela taget har det gått bra. Av över 4000 passagerare saknas bara någon handfull. Det är ingen Estonia eller Titanic.

Det blir mer intressant att följa vad som händer nu. Olycksorsaken verkar vara en mer eller mindre avsiktlig felnavigering. Giglios invånare skulle få hälsa på det enorma skeppet, något som händer då och då, senast i augusti. Kaptenen hävdar dock att passagen var säker. Djupet skulle vara mer än hundra meter. Han påstår också att han inte lämnade skeppet innan det var utrymt, något som flera vittnesmål motsäger. Han är följaktligen arresterad bland annat misstänkt för dråp.

Utan att veta känns det som kaptenen har gjort en tavla. Historien låter litet för mycket som den som berättades om flyghaveriet 1999 i Genua. Nu hittar jag inga bra länkar, det hände för tidigt för full täckning på nätet, men jag minns att det första flygkaptenen påstod den gången var: Det var inte mitt fel! Så småningom blev han ställd inför rätta och vad jag minns fälld. Flyget höll för hög fart på väg in till landning, något han borde åtgärdat.

Kaptener har ansvar, inte bara för sig själva utan framför allt för sin besättning och sina passagerare. Ett sådant arbete innebär att du får stå tillbaka, dina passagerare och din besättning går före dig när räddningspatrullerna närmar sig. Det känns därför svårt att känna sympati denna gång. Varför var kapten i land redan vid midnatt när de sista passagerarna lämnade skeppet först fem på morgonen?

Annonser

2 svar till “Kaptens ansvar

  1. Tack för en tänkvärd blogg!

  2. En märklig och onödig olycka som också har gett mig en del funderingar varför det här kunde ske. Nu återstår mängder av spekulationer i media.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s