Commodus, allt är ditt fel!

Commodus var romersk kejsare under tolv år  för 1820 år sedan. Han var den förste under mer än ett sekel som son efterträdde sin far som monark. Han tillträdde sitt ämbete, devalverade valutan och inledde, enligt många, det romerska rikets förfall. Kungariket av guld blev att av rost och järn, som en samtida skribent uttryckte det. Till sist tröttnade prefekterna och förgiftade Commodus, när han sedan kvicknat till  sände de in en brottare för att strypa och döda.

I wikipedia artikeln jag läser ovan får man också veta att att Commodus tyckte om gladiatorspel, så mycket att han själv deltog. Hade han levt idag hade han väl varit fotbollspelare snarare än politiker.

Commodus på latin betyder comodo på italienska, bekväm på svenska. Något som är behändigt när det behövs, skönt att ha. Om ordet verkligen syftar på denne kejsare vet jag inte, men det ser ut som en tanke, även idag.

Jag hamnar då och då i diskussioner om Italien och om hur landet ska kunna ta sig ur dagens situation. Om hur studier i latin, antik grekiska och historia kanske inte alltid leder till nya upptäckter. Om överdriven byråkrati och brister i administration och om hur fusk och korruption förhindrar och försvårar. Många gånger får jag samma svar: Det började redan för 2000 år sedan, efter Romarriket har vi haft en usel historia!

Commodus är långt ifrån det enda exemplet på en tronarvinge som inte var upp till måttet. Att vara någons son är sällan en tillräcklig kompetens för att styra ett imperium. Men att lasta honom för alla Italiens problem, eller att ens lasta romarriket och dess förfall för sekler av italienska problem är bara bekvämt. Det är bara att skylla ifrån  sig.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s