Deodorerad olivolja

Till sist blir man inte förvånad längre. I ett land där man förfalskar de biologiskt nedbrytbara plastkassarna som säljs i mataffärerna förfalskar man väl annat också?

Senast i raden: Jungruoljan, olio di oliva extravergine. Den färskpressade olivoljan som efter en enkel filtrering fylls på flaska och sedan säljs i butik, även den är förfalskad, åtminstone om man får tro Giuseppe Vadalà som jobbar som ”Direttore della sicurezza per l’agroalimentare del Corpo Forestale dello Stato”, direktören för livsmedelssäkerhet på skogspolisen. Redan i augusti slog carabinieri till i Forlí mot ett antal producenter som importerade billig olja ifrån Spanien och Grekland, blandade den med lite riktig färskpressad olja för att ge produkten rätt smak och sedan sålde den vidare som prima produkt till restauranger och återförsäljare.

Denna tveksamma produkt kallas i folkmun för ”Olio deodorato”, deodorerad olja och den är lika litet genuin som namnet anger. Det är efter ett europeiskt direktiv tillåtet att sälja produkten och att kalla den för jungfruolja om den innehåller mindre än 150 mg/kg alkylestrar. Då en ärligt producerad italiensk olja normalt sett bara innehåller 15 mg/kg, är det lätt att göra en ”deodorato” inom dessa gränser och, tydligen, ligger fyra av fem oljor som säljs på marknaden på den högre gränsen.

Som berättas även på Rapport, reagerar italienarna men mest med uppgivenhet. Bäst att lita på den lokala producenten du känner, är budskapet, som så ofta i det här landet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s