Sextontusen euro – är det mycket?

Sextontusen Euro i månaden, litet drygt 140,000 svenska kronor, det är en en normal bruttolön för en italiensk parlamentariker. Det är den högsta ersättningen för motsvarande uppdrag i Europa enligt en uppmärksammad utredning som publicerades på nyårsafton. Hur just siffran 16,000 har beräknats förstår jag inte riktigt och till med utredningen i sig själv medger att det inte är enkelt att bestämma dessa siffror. Våra representanter får, som bekant även i Sverige, arvoden och ersättningar för kostnader och uppdrag som inte direkt ingår i lönen. Låt oss nu glömma dessa svårigheter för ett ögonblick och istället koncentrera oss på frågan ”Är 16,000 Euro mycket?”, ”Är det en rimlig ersättning för det som förväntas?”

För att veta om det är mycket behöver vi jämföra med annat. Som utredningen redan konstaterat är det den högsta i Europa där endast franska parlamentariker befinner sig på samma nivå allt inräknat. Jämförelsevis lär också den svenske statsministern tjäna ungefär samma slant. Obama tjänar cirka 10,000 Euro mer i månaden som president i USA.

Att vara parlamentariker är att vara en utsedd, vald, representant för folket. Jobbet är att representera, att stå tillbaka för sina egna intressen och istället stå för intressen delade av de som valde dig. Därför är det trots allt rimligt att ersättningen är hög. Den ska vara så hög att frestelserna att ta sorters bidrag för att driva andra frågor ska vara små. Därför är kanske 16,000 Euro trots allt inte så mycket? Men, det är klart, det sticker i ögonen på vanligt folk med bara en tiondel så hög inkomst när representanter trots allt inte kan hålla fingrarna i styr och känner att mycket, vill ha mer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s