Var sitter själen?

Salig morfar Teodor var präst och sörjde för själarna i Göteborg under flera decennier. Jag lärde känna honom som emeritus, som pensionär, när han sysslade med Schartuanernas historia och bara gjorde enstaka inhopp i predikstolen. Som tioåring följde jag då och då med på dessa utflykter och lyssnade med intresserade öron. Bibelhistorierna intresserade mig fortfarande. En gång kom det att handla om den yttersta dagen, den dag då Jesus skulle väcka våra själar till ett evigt liv i himlen eller en evig död i helvetet. Det var fängslande och jag började undra vilka delar av våra kroppar det var skulle vakna på detta sätt. Själen var ju trots allt bara en del av oss och morfar pratade inte om armar eller ben, huvuden eller ens inre organ som hjärnor eller hjärtan.

Efter kyrkkaffet ställer jag frågan till morfar: ”Var sitter själen?” Morfar blir helt tyst, mumlar och börjar så småningom prata om annat, om den yttersta dagen och hur alla vi som trodde på Jesus skulle få evigt liv. Senare erkänner han inför min mamma att han blev helt ställd av frågan, ingen hade någonsin frågat om själens fysiska uttryck. Denna brist på svar gjorde inget större intryck på en redan tvivlande tioåring som just fått Kopernikus och Darwins idéer förklarade för sig. Det var kanske till och med då som tron på en högre makt fick sig en riktig knäck, hur ska man kunna tro på något som inte går att förklara?

Fyrtio år senare undrar jag ibland fortfarande var själen sitter. Händelsen finns fortfarande kvar i minnet. Då fanns inte datorer och Internet så varken morfar eller jag kunde googla några bra svar men idag har jag alla verktyg. Nu ska det benas ut, var sitter själen? Jag tar bloggarna på WordPress till hjälp.

Tydligen är det inte bara vi människor som har själ, djur och växter och till och med hus har själ. I en stilla undran funderar jag om även bakterier och virus har själ och om det i så fall inte blir väl mycket att göra för Jesus på yttersta dagen? Anjo lyckas ta av sig sin själ och städa ut den för att ersätta den med en tribal tattuering, inte illa. Hans själ vandrar då kanske vidare som Miss Magic Girl beskriver. Vem vet, just nu föds det kanske en unge med en utbränd återanvänd själ medan den ursprunglige ägaren sprätter den sista folkölen? Fanny gör dock historien kort med själen och konstaterar ”Att kropp och själ skulle vara två skilda ting som saknar koppling till varandra är en jävla kvarleva från västerländsk religion”.

Det är tydligt att det behövs bättre källor och svenska Wikipedia blir nästa stopp. Äntligen börjar pusselbitarna falla på plats. Vi har enligt filosoferna en materiell kropp och en andlig själ som kommunicerar genom tallkottskörteln. Själen sitter  i en liten för människan förmodat unik utväxt på mellanhjärnan som väger något tiondels gram.

Någon rad längre ned blir det dock krångligt igen men jag hittar hem. Själen är ett uttryck för processer i nervsystemet. Den finns inte. Vi består bara av materia.

Annonser

2 svar till “Var sitter själen?

 1. branderudanders

  Hej
  Du skriver: ” Det var kanske till och med då som tron på en högre makt fick sig en riktig knäck, hur ska man kunna tro på något som inte går att förklara?”

  Det är inget orimligt med en Skapare.
  Enligt vetenskap så har universum en begynnelse [se källhänvisning på nedanstående länk].

  Det är en grundläggande fysisk lag (kausalitet) att varje fysikalisk händelse i universum har en orsak. Eftersom rymd-tiden har en begynnelse så fanns det en första fysikalisk händelse. Varje observerad fysisk händelse har en orsak. Genom induktion så har den första fysiska händelsen en orsak. Det vetenskapliga faktumet att rymd-tiden har en begynnelse implicerar att denna Yttersta Orsaken är icke-dimensionell och oberoende av rymd-tiden.

  Alla icke-slumpmässiga mönster, vars ursprung är kända, t.ex. ett formellt logiskt bevis eller en programmeringskod, har sina ursprung i en ordnad mängd av tankar i ett förnimmande (engelska: sentient) medvetande. Genom induktion så är detta sant för alla icke-slumpmässiga mönster (åtminstone ända tills apor framställer och skriver in på en dator ett tidigare oupptäckt matematiskt bevis.) Icke-slumpmässiga mönster, t.ex. DNA, implicerar att den Yttersta Orsaken (som initierade ursprungsvilkoren, vilka ledde till evolutionen av DNA) är ett förnimmande medvetande och har en ordnad mängd av tankar; Han är ordnad.
  Detta är per definition en Skapare.

  Vidare går det att bevisa – med formell logik baserat på vetenskapliga premisser att Skaparens Instruktioner finns i ”Moseböckerna” samt att Dennes syfte med mänskligheten är att de ska praktisera de Instruktionerna. [Klicka på påståendet för belägg.]

  Alltså, det går visst att förklara existensen av en Skapare.
  Själen är inte fysisk. Analogi: Tänk en förare som styr en bil. Vårt jag är inte fysiskt och styr vår kropp via hjärnan.

  Anders Branderud

  • Anders,

   Du gör precis samma fel som jag gjorde själv den gången då jag undrade över själens fysiska egenskaper. Du försöker använda en vetenskaplig kausal metod för att förstå något som i grunden är självupplevt och därmed inte möjligt att ”bevisa”. Ingen kan ta ifrån dig dina upplevelser och tankar men du kan inte heller exakt överföra dem till någon annan. Som jag säger i en tidigare bloggpost ”saligheten kommer innifrån”. Tro och övertygelse växer inne i dig, vetenskapliga bevis för detta varken behövs eller krävs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s