Jag älskar inte heller din bok, men den är viktig

gomorra Roberto Saviano har skrivit en viktig bok, Gomorra, om den Napoletanska maffian, Camorran. En bok som beskriver en stad och en landsdel i sönderfall, som beskriver hur informella organisationer har tagit över en hel ekonomi med hjälp av våld och med olaglig handel med förbjudna produkter. Boken är viktig, den hjälper oss att förstå. Förhoppningsvis hjälper den också till att få förändringar till stånd.

Trots det, är det svårläst och bitvis långtråkigt. Saviano ägnar ibland hela sidor åt att bara rabbla namn på de olika bossarna, på deras mordoffer och på de orter där brotten förövats. Namn som inte säger mer än att de är många, de mer eller mindre skyldiga, de mer eller mindre oskyldiga offren och de mer eller mindre korrumperade kommunerna. Som ett polisprotokoll skulle det fungera, som litteratur går det sämre.

TS103103373 Därför räcker det nästan att läsa ett fåtal kapitel. De första, där vi introduceras till miljön och får möta skräddarna och textilarbetarna i piratskrädderierna som är så skickliga att deras verk bärs av Angelina Jolie på den röda mattan i Hollyowood. Det sista, där den morbida sophanteringen beskrivs med alla sin osmakliga detaljer. Båda väcker förvåning och förundran över hur integrerad verksamheten är i det italienska samhället. Kläderna jag köper, även i helt vanliga affärer, kommer ifrån dessa skrädderier. Tomaterna jag äter har bokstavligen odlats på berg av sopor.

Hur ska landet komma åt detta? Hur ska Italien kunna lösa problem som akut miljöförstöring och europarekord i mordstatistik? Även här ger boken och det sätt den mottagits ledtrådar. Camorran ger själv ut piratutgåvor av boken där känsliga delar har strukits. Delar som beskriver business, som handel med olovliga produkter som kokain och piratkopierade produkter, har tagits bort. Delarna om morden och maffiakrigen har lämnats kvar. Ekonomin är sålunda känslig. De enorma intäkterna ifrån framför allt kokainhandeln försörjer hela klaner och håller hela städer och landsändar fångna. Vad skulle då inte en enkel åtgärd som att  legalisera drogen och styra inkomsterna till andra mindre ljusskygga organisationer kunna innebära?  Eller är det redan försent? Förlorade vi redan både kriget mot maffian och det mot drogerna när vi lät bossarna ta hand om droghandeln?

Annonser

Ett svar till “Jag älskar inte heller din bok, men den är viktig

  1. Birgitta Onnestam

    Käraste! I do love you, men det var tur att Du inte satsade på skrivande…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s