Vår favoritutflykt går norrut till Torreniere, till Montalcino, till Toscana. Där träffar vi Mario som visar oss vingården och låter oss smaka på Brunello di Montalcino, ost, olivolja och skinka.
Utsikten över de Toskanska kullarna är hänförande redan i bilen på väg dit. Bara dessa vyer är nästan värt hela besväret. Smaklökarna får dock vänta för att till sist också få sitt.
Vi får först göra den obligatoriska turen bland ekfat och jordprover så att vi förstår hur ett bra vin blir till. Vår guide berättar och förklarar med stor entusiasm.
Vi noterar speciellt hur mager jorden är för den bästa kvaliteten. Hur vatten bokstavligen blir till vin. Vi leds sedan förbi den privata samlingen där alla årgångarna efter andra världskriget trängs.
Till sist får vi prova, mycket smakligt.
Med vår skörd kan vi sedan ta farväl från denna oas.
Vi kommer snart tillbaka.
Härlig utflykt, framkallar många minnen!