Staten, vår nya kyrka?

Historien upprepar sig. En ung, den här gången mycket ung, människa råkar illa ut och hamnar i ett permanent livshotande tillstånd som det så småningom visar sig är oåterkalligt. Anhöriga och vårdpersonal kommer då överens om att avsluta en behandling som ändå inte kommer att leda någonstans, men det, förvisso, tragiska slutet utgör inte slutet på historien. Staten, i form av sina myndigheter med sina våldsmonopol, höjer rösten och anklagar för mord eller dråp, anklagar eller anhöriga för att medvetet och med uppsåt avsluta ett liv.

Nyss fick vi följa öde i Italien, nu handlar historien om Linnea på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Båda unga människor med liknande öden. En råkar illa ut i en trafikolycka, en annan råkar födas för tidigt. En hamnar i ett vegetativt tillstånd, en annan blir felaktigt behandlad. Bådas tillstånd kräver modern läkekonst för att de överhuvudtaget ska leva. Ingen av dem har en möjlighet till ett normalt liv, ett sådant liv som du och jag lever. Slutet blir på sätt logiskt. I en annan tid hade de inte hållit ut så länge.

Varför reagerar då våra stater så kraftigt? Varför stormar polisen ett barnsjukhus för att gripa en läkare för en påstådd handling som skedde för fem månader sedan? Varför blandar en minister sig i en familjs privata angelägenheter på bästa sändningstid? Varför vill man skapa nya lagar eller för dessa fall när slutet ändå är givet? Varför? Varför vill våra stater hålla liv i dödsjuka människor?

Vi lever i sekulära stater. Både Italien och Sverige har skrivit in religionsfrihet i grundlagarna och är inte baserade på en Guds vilja. Trots det vill de bestämma över liv och död. De vill till varje pris hålla oss vid liv så länge som möjligt. Varför? Är det kanske för att de, olikt våra kyrkor, inte lovar ett liv efter detta? Är det kanske för att de vill att vi ändå ska tro på statens allsmäktiga vilja? Ser de sig rent av som våra nya kyrkor i en sekulariserad värld med rätten att bestämma över våra liv?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s