Låt Eluana vila i frid!

Så hände det förutsedda, s pappa blev polisanmäld för den som till sist hjälpte den numera inte så unga kvinnan över gränsen. Polisanmäld för mord. Svenska Dagbladet rapporterar sakligt, så vitt jag förstår baserat på motsvarande rapportering i de stora italienska tidningarna.

Tillsammans med Beppino, Eluanas pappa, står även läkarna och sjuksköterskorna på det frivilligt drivna sjukhemmet i Udine som övervakade Eluanas sista dagar till svars. En av sköterskorna uttalar sig:
Jag gjorde min plikt som sjuksköterska, Eluana kunde inte ens svälja själv. Lungorna blev fulla av saliv.
Hon fortsätter sedan att påpeka att alla de påståenden om att Eluna log och kommuncerade helt enkelt inte var sanna. Premiärminister Silvio Berlusconi får sig också en känga för hans uttalande att Eluana fortfarande kunde bli gravid.
Vad jag förstår har fransmännen gett honom första priset i vulgaritet.

Under Eluanas sista dagar i februari fick vi aldrig se några aktuella bilder av henne. Vi fick bara se de gamla bilderna ifrån ett sent åttital av en ung glad kvinna, inte olik den tidens ikoner inom mode och pop. Inte en enda bild av henne som hon såg ut i sjukhussängen fick vi se, inte ett enda direktintryck förmedlades av italienska, till stor del Berlusconistyrda, medier. Även om detta börjar nu skandalerna formas, en historia som vilken vi bara sett inledningen på. Då, och nu, kan vi fortfarande bara lita på andra- och tredjehandsuppgifter.

På så sätt är det kanske, som Eluanas pappa också säger, bra att fallet tas till domstol för att verkligen klargöra vår rättighet att bestämma över våra liv, men, varför ska det verkligen behövas? Varför kan inte Eluana få vila i frid i ett land som uttalar Requiescat In Pace, må hon få vila i frid, på varje kyrkogårdsingång, på varje gravsten? Varför kan inte Eluanas nära få sörja färdigt och gå vidare med sina liv?

Svaret kommer när man undersöker de som anmält Beppino närmare. Il Comitato Verità e Vita har som uttalat mål att Vid varje, lägligt eller olägligt, tillfälle bekräfta hela sanningen om människan, dess värdighet och dess okränkbrahet. Organsationen arbetar aktivt för att förändra den italienska lagstiftningen angående aborter och provrörsbefruktningar till en än mer restriktiv tillämpning. De polisanmäler olovligt användande av dagen-efter piller som inte går att få utan läkarintyg på apoteken. De driver ett telefonummer där man kan anmäla mistänkta graviditeter, så att de kan rycka ut till fostrets försvar. De kallar sig men är aktiva motståndare till artificiell befruktning. De talar om livet som heligt och okränkbart men använder inte ordet amore, kärlek, en enda gång på sin website. De säger sig vara religiöst och politiskt obundna men agendan är tydlig. Konservativt, ortodoxt och katolskt vill de sätta sig till domare över hur vi alla ska göra de verkligt svåra valen i livet, valen mellan liv och död, valen mellan en individ och en annan.

Jag har svårt för dessa självutnämnda domare, dessa människor som anser sig ha en högre rätt än vi andra att göra moraliska val, dessa människor som vill oss andra så innerligt väl, så väl att de måste göra sig till politiska megafoner och åklagare mot en stackars pappa som bara ville avsluta sin dotters lidande.

Annonser

Ett svar till “Låt Eluana vila i frid!

  1. Ping: Saligheten kommer inifrån | 4 trappor över gården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s