Vad gör Hollywood om de förlorar?

En värld följer förhandlingar i Stockholms Tingsrätt. I mina gamla hemtrakter på Kungsholmen samlas media, jurister och ingenjörer för årtusendets hittills mest intressanta batalj. Får man hjälpa människor att dela information? På den ena sidan finns våra småsyskon, yngre kusiner och barn. De som tagit vårt budskap om friheten att uttala sig, att samarbeta, att sprida kunskap och lärdom på allvar. De har trott på det, de har tagit det till sig, de har haft möjligheten att omvandla kunskapen i praktik och de har haft modet att genomföra det i praktisk handling. På den andra sidan finns en industri med enorma ekonomiska resurser som, trots att dess framgång en gång byggde på samma rebelliska natur, nu bara vill värna om sitt, värna om rätten att få en hundring eller två av oss varje gång vi känner lust att lyssna på musik eller se en film.

Utfallet är ännu inte givet. Lagstiftningen och dess tolkning följer inte naturligt med i vår tids snabba tempo. Pojkarna kan bli fällda på någon paragraf ifrån någon lag från ett annat sekel, en lag som i ett sådant fall behöver ses över snarast. Vårt land kan inte samtidigt lära våra barn att samarbeta och dela med sig och sedan straffa dem som gör just detta möjligt.

Det andra utfallet är mer intressant. Vad gör Hollywood om de förlorar? Vad gör de om den svenska staten, om än i lägsta instans, erkänner vår rätt att dela kunskap och kultur? Försöker de ändå genom högre instanser vinna en kamp som redan är förlorad? Kommer de att fortsätta sin kamp emot det vi lärt oss ifrån barnsben, att vi ska dela med oss?

————————-

Läs även andra bloggares åsikter om , och

Annonser

Ett svar till “Vad gör Hollywood om de förlorar?

  1. Bengt Svensson

    Det finns ett motto, myntat efter Hollywoods Clint Eastwood.

    Fungerar det inte med våld … tillsätt mer våld!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s