Justitieministern, vad håller du på med?

Justitieministern har i Italien i stort sett samma roll som i Sverige. Han är chef för justitiedepartementet som har som primär uppgift att underhålla de rättsvårdande myndigheterna: domstolarna och fängelserna. Jobbet går framför allt ut på att se till att domstolar dömer enligt gällande lagar och att de dömda behandlas som de ska både ur samhällets och den dömdes aspekt.

I Italien har han dessutom en överseende roll i lagstiftningsprocesses. Han skriver under alla lagförslag när det antagits av senaten som en garant för att den formella processen haft en riktig gång. Så vitt jag förstår sköts dessa uppdrag mer eller mindre korrekt, som man kan anta i en västerländsk demokrati.

Problemen börjar när denna i stort sett opolitiska roll tar sig ton i det politiska samtalet, när lagboken plötsligt byts ut mot partiboken. Än värre blir det när detta framförs utanför de formella samtalen. Igår kväll, efter Eluanas dödsbud, utbryter ett mindre kaos i den italienska senaten. Oförskämdheter och fnitter följer den påbjudna tysta minuten. Senare på kvällen besöker Justitieminister Angelino Alfano en italiensk talkshow och utbrister: Eluana var dömd till döden. Hon dog inte av trafikolyckan, hon dog inte av en medicinsk procedur, hon dömdes till döden.

Samtidigt i väntan på obduktionsresultaten förbereds förundersökningar mot Eluanas pappa. En juridisk process kan starta mot en far som ville låta sin dotter möta det naturliga slutet givet hennes tillstånd. En process där Justitieministern i direktsändning precis uttalat den förväntade domen. En process som senaten idag har föregått genom att anta en lag som kommer att förbjuda läkare att undanhålla sondmatning och dropp.

Det är riktigt att Eluana inte dog den där januarinatten för sjutton år sedan. Hon överlevde men med livshotande permanenta skador. I praktiken dog Eluana när hon förlorade större delen av sin hjärnfunktion ett år senare. Det var då hon dömdes till ett evigt liv i ett vegatativt tillstånd, ett tillstånd av beroende av mat och dryck genom slangar, ett tillstånd utan hopp för förbättring, ett tillstånd i vilket Eluanas pappa inte ville se sin dotter. Att avsluta detta artificiella tillstånd kan bara ses som barmhärtigt såväl mot Eluana som mot hennes nära.

Varför ska just en Justitieminister lägga sig i detta? En minister som har som främsta uppgift att se till att skyldiga döms och oskyldiga frikänns efter de lagar som gäller vid tillfället. Vart är samhället på väg om en Justitieminister föregår undersökningar och domar? Vart är vi på väg om vi inte noga överväger konsekvenser av lagar och förordningar innan de antas utan istället baserar oss på våra upprörda känslor i ett uppmärksammat fall?

————————–

Läs även andra bloggares åsikter om , , och

Annonser

2 svar till “Justitieministern, vad håller du på med?

  1. Ping: Nulla osta - Inga hinder « 4 trappor över gården

  2. Ping: Staten, vår nya kyrka? « 4 trappor över gården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s