Att ligga till last

Att ligga till last, detta ursvenska uttryck, detta idiom som uttrycker besvär, behöver vi det i vårt vackra språk?

Både egna erfarenheter och internetsökningar visar att uttrycket i första hand används självreflexivt. Vi vill inte ligga någon till last, vi vill inte orsaka besvär. Vi vill klara oss själva även när vi egentligen behöver hjälp. De enstaka gånger uttrycket används på annat sätt är det uppfordrande: Så de ej ligga denna församling till last… Omsorg och vård organiseras sålunda, den ska inte behöva störa oss i vårt dagliga värv. De som behöver hjälp ska inte behöva ligga någon annan till last, inte någon annan till last än de som är utsedda, de som har det som förvärv.

Sverige har varit framgångsrikt i att uppfostra oss till självständiga medborgare fullt förmögna att ta hand om oss själva. Vi har fått lära oss Plikten framför allt! Alla måste vi dra vårt strå till stacken. Kungen, kyrkan och staten har alla lyckats, vi har lärt oss att inte ligga till last.

När sedan något brister, när de nära blir sjuka och måste ha hjälp, då de måste ligga oss till lags, spricker det. De kan inte klara sig helt själva. Normalt enkla saker som att betala räkningar och deklarera behöver utföras av andra, uppgifter som inte ingår i vårdorganisationens jobb. De som aldrig gråtit förr sörjer helt öppet. De ligger plötsligt de nära till last.

Nej, ni ligger oss inte till last, inte mer än vad vi har legat er till last. Ni har hjälpt oss klara de första stegen, att komma igenom skolor och de tidiga hindren, att bli de människor vi är. Nu, när ni behöver hjälp, finns vi här för er. Nu är det vår tur att hjälpa till, vår tur att ta hand om er.

——————–

Läs även andra bloggares åsikter om .

Annonser

Ett svar till “Att ligga till last

  1. Ping: Återvinningsstationen för humant avfalll « 4 trappor över gården

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s