Avstånd och perspektiv

Det är 250 mil mellan Rocca di Papa, där jag bor, och Huddinge sjukhus, där min pappa ligger inlagd för rehabilitering. Det är långt, mycket långt. Google maps rapporterar att det skulle ta 25 timmar att köra eller två veckor att gå inräknat båtturer över Adriatiska havet och Östersjön. Ryanair erbjuder flygresor på under tre timmar men då ingår inte den timme det tar att ta sig till flygplatsen, de två timmarna det tar att komma igenom incheckning och säkerhetskontroll eller den dryga timmen det tar ifrån Skavsta till stan. Kort sagt, det är långt mellan Rocca di Papa och Huddinge, mycket långt. Det är så långt att jag gör ett varv runt jorden när jag gjort resan en sjuttonde gång.

Långa avstånd ändrar perspektiv. Det som ser stort, högt och skrämmande ut på nära håll ser mycket mindre ut på avstånd. Känslor som mänsklig närvaro, samhörighet och familjelycka avtar när bruset ifrån omgivningen blir för stort. Saknad över de nära ersätts med ett spänt intresse för det okända.

Hallå! ropar rösten inifrån. Din pappa är sjuk. Han behöver hjälp. Avståndet ändras plötsligt. Det är inte längre ett filter som ändrar perspektiv, det är ett hinder.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s