Teknikskifte och upphovsrätt

Jag läser mycket om upphovsrätts- och fildelningsfrågorna. Genom åren jag med mer kunskap glidit ifrån en traditionell uppfattning att fildelning och piratkopiering bör försvåras i lagstiftning och samhälle. Numera anser jag att fildelning, även av upphovsrättskyddad material, i stort bara är positivt för samhälle och kultur och därför bör tillåtas i alla icke kommersiella sammanhang.

Det var min dotter som startade den här processen för nästan tio år sedan. Hon ville väldigt gärna ha Geri Haliwells nya skiva med ”It’s Raining Men” som hon såg hos en gatuförsäljare utanför livsmedelsbutiken. Skivan var givetvis kopierad och inte i original men den kostade också bara en fjärdedel av vad den fina skivbutiken i stan tog. Hon kunde köpa kopian för veckopengen och ändå ha råd med glass. Originalet skulle kräva uppoffringar under flera långa veckor, en evighet för en tioåring. Jag lyckades den gången med stor svårighet avstyra inköpet med argument som att Geri inte skulle få betalt om hon köpte kopian. Dottern hade dock svårt att se något problem i det. Geri verkade ju ha det bra ändå och så mycket fick hon ändå säkert inte för originalet. Det måste ju kosta massor att ha en skivbutik igång.

Då började jag intressera mig för frågan och sätta mig in i den. Lite studier visade att upphovsrätten är en realtivt ny företeelse som tillkom för att uppmuntra och kontrollera utgivning på den tiden det krävdes stor och dyr utrustning för att framställa kopior. Skyddstiden var ursprungligen 14 år som i omgångar har utökats som det verkar i takt med att skyddat material blir tillgängligt.

Upphovsrätten är därmed per definition en lag om teknikanvändning. Den tillkom för att uppmuntra och reglera användandet av tryckpressar och sedemera också annan utrustning för kopiering av film och musik.

Den insikten gör mig därför förvånad när jag läser inlägg som hos Erixon där det antyds att upphovsrätten inte behöver förändras endast för att tekniken utvecklas.

En lag om teknikanvändning skulle inte behöva förändras för att tekniken den reglerar har utvecklats och förändrats i grunden? En teknik som idag gör det möjligt att producera nya kopior i praktiken utan marginalkostnad. En teknik som finns tillgänglig på varje skrivbord och i nästan varje hem. En teknik som varje tioåring behärskar. En teknik som bara drakoniska åtgärder som antingen ett helt avstängt Internet eller en total övervakning av varje transaktion kan stoppa. Skulle en sådan teknikutveckling verkligen inte motivera en reformerad lagstiftning?

Till Erixons försvar ska sägas att han instämmer i att upphovsrätten bör reformeras för att bli mer pragmatisk och mindre anpassad till särintressen. Att den också behöver anpassas till dagens och morgondagens teknik verkar dock inte vara med på agendan.

PS. Tioåring fick sin skiva så småningom. Pappa gick lydigt iväg till fina butiken och köpte originalet som födelsedagspresent.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s